NEINFRANTII

- legenda continua

DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Distribuiti

horia
*******
*******

Mesaje: 38
Data de inscriere: 14/11/2009

DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  horia la data de Sam Dec 26, 2009 1:35 pm

Multe din tainele stramosilor nostrii au fost uitate - cu sau fara intentie - de istoricii nostrii .
Multe date cunoscute pe plan mondial lipsesc inca din manualele de istorie ale copiilor nostrii , perioada dinainte de caderea Sarmisegetuzei fiind complet ignorata.

.
Suntem si acum , in era informatiei si a internetului, tinuti departe de date si izvoare istorice care atesta si recunosc existenta si continuitatea dacilor pe aceste meleaguri , traditia si organizarea lor sociala , forta economica si militara pe care o reprezenta Dacia cu sute de ani inainte de Hristos ( inaintea erei noastre ).
Auzim peste tot acelasi varianta oficiala a salbaticiei si barbariei stramosilor nostrii.
Prin efortul si grija celor de la DACIA REVIVAL INTERNATIONAL SOCIETY, organizatie culturala fondata Dl. Dr. Napoleon Savescu si cu ajutorul prietenilor de la "Dacia Nemuritoare" avem ocazia acum sa ascultam si sa vedem file de istorie straveche pe care multi dintre noi nu le cunosteam.
Daca am inteles bine materialul pe care vi-l propun ,contrar asteptarilor, prima atestare a organizarii teritoriale pe taramul Daciei face referire la o regina - regina TOMIRIS - fondatoarea orasului TOMIS / Constanta, date istorice ce contrazic "traditia" misoginismului practicat mai apoi pana in zilele noastre, misoginism aparut probabil ca obicei de imprumut de la popoarele migratoare si invadatorii care ne-au calcat pamanturile in ultimii 2500 de ani .
Ca o pata pe obrazul nostru sta faptul ca aceasta regina este evocata de pictori si sculptori celebri ... dar nu are o statuie in orasul pe care l-a fondat - TOMIS/Constanta. Toate datele pe care le prezentam mai jos sunt de asemenea absente in manualele de istorie , ignorate de majoritatea romanilor care sunt nevoiti sa citeasca si sa invete la scoala, in publicatii, in media oficiala, iar acum mai nou in biserici mai mult sau mai putin reformate ... ca suntem un popor nou , fara trecut , fara traditii , un popor care a fost "civilizat" de cucerirea romana si de trecerea cotropitorilor care au urmat.
.
Multumim inca o data celor care au documentat si realizat materialele de mai jos (pentru vizionare e de ajuns un "clic" pe link )
Vizionare placuta..

01 - Dacia : Istoria uitata - Partea I-a

02 - Dacia : Istoria uitata - Partea a II-a


03 - Dacia : Istoria uitata - Partea a III-a


01 - Regele Regalian eliberatorul Daciei - Partea I - a...

02 - Regele Regalian eliberatorul Daciei - Partea a II-a

Urmatoarele linkuri va duc spre o alta viziune despre cine erau DACII si ... Potopul Legendar

.
01 - Potopul Partea I - a

02 - Potopul Partea a II - a

03 - Potopul Partea a III - a

horia
*******
*******

Mesaje: 38
Data de inscriere: 14/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  horia la data de Vin Ian 08, 2010 1:47 pm

Redau mai jos un articol preluat de din site-ul DACIA VALAHORUM

Regii danezi se autointitulau "REGES DACIAE"
.


În antichitate, Dacia s-a bucurat de un mare prestigiu datorat vechilor tradiţii pelasge-ariene, învăţaţilor geţi, nivelului lor ridicat de civilizaţie, dar mai ales vitejiei şi dragostei de libertate ale luptătorilor geto-daci, care au făcut să fie consideraţi aliaţi şi fraţi de popoarele care luptau pentru eliberarea de sub asuprirea romană.
În antichitate, înrudirile dintre tradiţiile şi limbile popoarelor ariene erau mari. Diodor din Sicilia atesta la gali practici religioase asemănătoare cu ale geţilor. Sf. Ipolit arăta că şi ei cred în Zalmoxis (6,p.23-29). Istoricii goţilor menţionau aceleaşi credinţe şi la goţi (5, M I, nr. 8, 1988).
Originea comună a popoarelor ariene şi-a lăsat amprenta în limbi şi mai evident în toponime. De pildă, Baltica corespunde în română la baltă. Cuvintele sanscrite: karan=sabie, simha=leu, Agni=zeu al focului se regăsesc în română în numele
localităţilor româneşti: Caransebeş, Şimleu şi Agnita. Este posibil că, la începutul erei noastre, dacii se puteau înţelege fără translator cu tracii, cu latinii, cu macedonenii şi chiar cu scythii. Totuşi aceste popoare trăiau în condiţii diferite; aveau idealuri şi interese deosebite care le dictau acţiunile.
Ajunşi în Dacia, goţii au luat conducerea ţării. Datorită rădăcinilor comune cu geţii şi interesului comun de a se opune puterii romane şi altor migratori care invadau Europa, ei s-au considerat fraţi ai geţilor şi urmaşi ai lui Burebista, Deceneu şi Decebal. Era o descendenţă măgulitoare, care-i onora, deşi este probabil că ei s-au desprins din familia pelasgă-ariană şi de geţi mult înainte de Burebista. Iordanes, care-şi redacta în latină scrierile despre goţii care înainte s-au numit geţi, nu a comparat limbile celor două popoare. Wulfila (311-383) a tradus Biblia în gotă, în Dacia. El predica creştinismul în gotă, dar şi în limba autohtonilor; limba gotă era deci diferită de geto-daco-protoromână.
Goţii au dus cu ei amintirea strămoşilor geţi şi mitul lui Zalmoxis în Spania. Rodrigo Jimenez de Ruda în 1243 şi Antonio de
Nebrija (1441-1522), profesor la Salamanca şi Alcala, scriau despre străbunii Buruista, Dicaneo, Dorpaneo şi Decibalo ( 5, M I, nr.8, 1988). Împinşi de marea năvălire a hunilor, goţii din Europa de răsărit au ajuns până în Scandinavia. Carolus Lundus de la universitatea din Upsala remarca, în secolul al XVII-lea, asemănări între credinţele religioase vikinge şi cele geto-dacice; ambele popoare adorau ca zeu principal pe Zalmoxis. În Ervul Mediu se spunea că strămoşii danezilor s-au numit iniţial daci şi că au venit în zona Mării Baltice de la Marea Neagră ( 5, M I, nr.2, 1988).
Mai surprinzător este savantul german Johann Christooph Gotter (1727-1799), care a emis ipoteza originei geto-dace a slavilor. Această ipoteză a fost, în acea vreme, adoptată şi de unii scriitori polonezi (5, M I, nr.9, 1988). Aceste ipoteze s-au datorat, mai ales, faptului că geto-dacii au fost un popor numeros, care a locuit pe un teritoriu întims, a păstrat tradiţii vechi şi a avut o istorie care făcea cinste urmaşilor. Este posibil, ca în antichitate, să mai fi existat ecoul tradiţiei că Dacia şi Tracia au fost vechea Arie, vatra popoarelor pelasgice-ariene.

" Burebista si geto-dacii vor ramine in istoriografia erudita a evului mediu occidental fiind revendicati ca stramosi de diferite popoare: gotii, danezii, spaniolii. In "Cronica Generala " regele Alfonso el Sabio povesteste cu entuziasm si admiratie despre ZAMOLXE, BUREBISTA si DECENEU. Faptele marelui rege si intreaga istorie a dacilor au constituit motive de mindrie pentru atitia care s-ar fi vrut urmasii lor!"

Bibliografie
1. Nicolae Densuşianu, Dacia Preistorică, ediţia II, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1986.
2. Constantin Paşcu-Taşbuga, Cavalerul dac Regalian, Rev. Dacoromânia, anul V, nr. 34, p.3.
3. Marija Gimbutas, Civilizaţie şi cultură, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1989.
4. Nicolae Miulescu, Da.ksa God ’ s Country, Ed. Nagard,Veneţia, 1975.
5. Popescu-Puţuri, Pe urmele strămoşilor, Rev. Magazin istoric = M I.
6. Mioara Căluşiţă-Alecu, Zalmoxis, ediţia II, Ed. Miracol, Bucureşti,1993.
7. Mioara Căluşiţă-Alecu, Limba românilor, Ed.Miracol, Bucureşti, 1994.

http://ro1918.nice-subjects.com/file-de-dacologie-f13/nu-doar-noi-suntem-urmasi-ai-dacilor-t79.htm

Articol preluat de pe
http://reforma.qforum.biz/istoria-dacilor-solutie-pentru-demnitatea-romanilor
..................................................................................................................................................................

Astept pareri despre cele scrise acolo.

horia
*******
*******

Mesaje: 38
Data de inscriere: 14/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  horia la data de Vin Ian 08, 2010 1:53 pm

Pentru a completa imaginea stramosilor nostrii, cultura, scrierea va invit sa vizionati si materialele de mai jos
.

Istoria uitata - Descoperire in pesterile din Muntii Buzaului

Istoria uitata -Descoperiri in Bucegi - (Partea-8-a)

Vizionare placuta. Astept comentarii pe aceste teme. Multumesc.

ubernec iulian

Mesaje: 70
Data de inscriere: 09/11/2009

Cine erau cu adevarat Dacii?

Mesaj  ubernec iulian la data de Joi Ian 14, 2010 1:33 am

Cine erau cu adevarat Dacii?

Geţii Fii Geei Românii dintotdeauna si D'ACI.

Li s-a mai spus şi Pelasgi, Hiperboreeni, Arienii din Carpaţi, Geţi Daci', Traci etc etc etc.

Cine erau cu adevarat de'aci? Păi Românii, da.
Primii Oameni cu temple sacre si sfinte de pe crestele si înălţimile munţilor, d'aci şi viitorii tibetani budişti ş.a.m.d. celelalte religii...


De pe V e Geea sunt românii şi se stabiliră Aci.

calator astral

Mesaje: 30
Data de inscriere: 20/01/2010
Localizare: exil, virtual la : http://www.youtube.com/octogonarul

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  calator astral la data de Joi Ian 21, 2010 12:50 pm

ubernec iulian a scris:Cine erau cu adevarat Dacii?

Geţii Fii Geei Românii dintotdeauna si D'ACI.

Li s-a mai spus şi Pelasgi, Hiperboreeni, Arienii din Carpaţi, Geţi Daci', Traci etc etc etc.

Cine erau cu adevarat de'aci? Păi Românii, da.
Primii Oameni cu temple sacre si sfinte de pe crestele si înălţimile munţilor, d'aci şi viitorii tibetani budişti ş.a.m.d. celelalte religii...


De pe V e Geea sunt românii şi se stabiliră Aci.

Buna ziua, intru în subiect,direct,e foarte interesant punctul dvoastra de vedere...
Mai întîi o curiozitate : sînteti sigur ca "hyperboreenii","pelasgii" si "Tracii" e unu si acelasi lucru cu "dacii" ? Cine a spus asta ? Care studiu istoric a demonstrat asa-ceva?De cînd Hyperborea, tara mitica din Geografia lui Herodot, ar fi imaginara Dacie din unele carti de "Istorie"?
Cred mai degraba ca Dacia e un mit inventat, fara absolut nici o proba stiintifica sau istorica, nicaieri nu s-a gasit vreun document contemporan dacilor care sa pomeneasca o asemenea tara: Dacia. Dacia e numele pe care l-au dat ROMANII, ulterior, acestui tinut bine localizat geografic( mult mai redus decît legenda "de la Tisa pîn la nistru,mai precis e vorba de o mica parte din Carpatii Meridionali si nordul Olteniei).
de asemenea e interesant de constatat ca nu exista nici macar un simplu orasel "dac" sau vreo inscriptie în limba daca...Continui sa cred ca sîntem exclusiv urmasii ROMANILOR, înconjurati de triburi nomade care au trecut prin foc si sabie chiar capitala-Roma,pe crestele Carpatilor,în fortificatii greu de cucerit, au luat hotarîrea sa numai plece "D'acia".
Asta e Adevarul curat.
Curat ca si limba noastra neo-ROMANA si Latina (Latina e o regiune din jurul Romei!), colonii ROMANI ne-au lasat LIMBA si TOATE obiceiurile stramosesti (Colindul,Plugusorul,Sorcova,Calusarii,Martisorul......etc...TOT !).

Zoro
********
********

Mesaje: 63
Data de inscriere: 30/10/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Zoro la data de Joi Ian 21, 2010 3:14 pm

Ca sa vezi cum se reprofileaza omul... dupa "tunelurile antigravitationale din munti folosite de DACI si de romani " cu care ne batea la cap pe forumul octogonul, celebrul icsulescu se transforma in calator astral care a decis , probabil printr-o metoda stiintifica infailibila, ca dacii nu au existat! Bineinteles, in buna traditie a mistificatorilor, nu ofera argumentatie sustinuta temeinic prin probe stiintifice, ci ne izbeste direct cu adevarul lui, dobandit probabil ...in urma unei calatorii astrale.
Cat priveste existenta oraselelor dacice , ce sa zic intra-devar nu avem nici un bloc ramas de atunci, nici o alee, un parc ceva, fir-ar sa fie, in timp ce in restul culturilor europene e plin de astfel de relicve antice... cum nu stiati ? n-ati auzit de complexul de apartamente antice Vercingetorix din vechea Galie ? Sau de cartierul select al reginei Boadicea a vechilor britanici, celebru datorita aleilor lui asfaltate ? vai - vai ce lacune educationale de nepermis...
Totusi, cred ca pe vremea aia erau la moda cetatile, nu blocurile... da' probabil metoda ics e mai buna in stabilirea acestei situatii decat restul metodelor arheologice.


Un alt aspect interesant de remarcat si anume, astralul nostru coleg, decide cu fermitate ( si fara nici o dovada) ca suntem urmasii romanilor, punct. Ceva nu se potriveste in aceasta afirmatie , chiar si numai din punct de vedere uman. De ce? Simplu, ce a reprezentat Roma ? Roma a reprezentat modelul de civilizatie bestiala, bazata pe razboi, atat de cucerire cat si civil, exploatarea nemiloasa a altor populatii, sclavie , pe scurt tot ce degradeaza fiinta umana si o coboara intre bestii. Avem un proverb romanesc care ne invata ca "aschia nu sare departe de trunchi", asa ca in situatia in care suntem exclusiv urmasii romanilor si am preluat tot, da' absolut tot de la ei, cum se face ca neamul noastru nu a fost interesat de expeditii de cucerire, de exploatarea altor populatii, preferand sa-si cultive pamantul si sa-si creasca animalele pe locurile in care s-a nascut? cum se face ca mai toate razboaiele purtate sunt razboaie de aparare, astfel incat mai vezi cate un 'telectual de-al nostru admirator al politicii expansioniste a diverselor "puteri" actuale, plangandu-se la TV ca " noi de ce nu ne-am dus sa cucerim alte popoare ?...de ce am stat acasa cu nevestele? " Probabil, pentru ca avem femei frumoase, m-am gandit eu .

Ce pacat ca legislatia Romaniei nu incrimineaza atacurile la adresa istoriei nationale...

mik15
********
********

Mesaje: 42
Data de inscriere: 02/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  mik15 la data de Joi Ian 21, 2010 3:21 pm

d-le ubernec, multzumesc de informatzii, nu stiam ca-s prin derivare genetica tatal coparticipativ al lumii asteia.oricum, si daca as fi, ce daca si ce mare lucru?

prin papua-noua guinee era un nene, sef de trib pe la aia imbracatzi cu batista Laughing .pe undeva, prin jungla aia a lor, avea si baiatul o movila mai mare in adminsitrare, si acolo se tzinea mare si tare ca el este seful acestei lumi, in intregul ei.nu ieshise din zona lui veci, da se credea sef al lumii...a fost studiat de o cercetatoare americana timp de 3 ani, s-a mai facut un pas catre cunoashterea zonei respective.ce e interesant este ca si ailaltzi membri ai tribului credeau tot asha.desteptzi totzi nevoie mare.

intrebarea este-daca unu maninca borsh, ca are el ceva probleme, ce facem, ne umplem si noi farfuria cu aceashi substantza?cam asha si cu teoriile astea globaliste , gen "noi i-am facut pe totzi".ca asha a zis nush care.nu vreau sa dau nume, dar daca acea persoana face 3 chestii bune, dar mai si are fixuri si ciudatzenii, luam totul de bun?atunci propriul cap la ce ne este bun?

deci, d-le ubernec, luind de-a valma toate spanacurile, CA ALE NIMANUI NU SINT BUNE TOATE,riscam sa picam in rizibil si singura eticheta ce ni se va pune este "e dus, saracu".uite, ridem de "flacara mov' si de ce penibili sint cei ce-o vehiculeaza, dar colportam minuni d-astea de primordialitate.ca ne face sa ne simtzim superiori, care e o iluzie,ca e mai greu sa muncim continuu si staruitor pentru a ajunge la satisfactzii. a lua o teorie d-asta dusa cu sorcova este un fel penibil de se pupa careva singur in ceafa, nimik altceva.

asta e, e plina lumea de ciudatzi.

octasim
********
********

Mesaje: 233
Data de inscriere: 30/10/2009
Varsta: 110
Localizare: Bucuresti

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  octasim la data de Joi Ian 21, 2010 9:41 pm

Sunt evidente , pana in acest moment, cele trei directii de dezvoltare a discutiei pe subiectul propus de colegul nostru Horia.
- O directie exagerat pozitiva - in care istoria straveche si pozitia stramosilor nostrii este prezentata "la superlativ" , ca initiatori ai civilizatiei umane . In mod cert stramosii au facut parte dintr-o civilizatie avansata si bine organizata , pentru acea vreme . Dar nu putem ignora multe alte centre de civilizatie ale caror urme se vad , pentru cine are ochi sa le vada , pe tot cuprinsul pamantului - in China, in America de Sud, in Insula Pastelui, in Egipt, in Grecia etc etc.
- O directie exagerat negativa - prezentata de "calatorul astral" - care din pacate este si "pozitia oficiala a celei mai mari parti ale lumii academice" si a societatii romanesti. In aceasta directie de dezvoltare a discutiei suntem o adunatura de indivizi care si-au inceput istoria dupa trecerea cotropitorilor din diferite perioade istorice si ... am invatat sa vorbim , sa scriem , sa mancam , sa muncim etc numai in urma acestor navaliri violente ale "vecinilor". O simpla vizionare a dovezilor prezentate in filmele de mai sus ar echilibra pozitia profund negativista a celor care cred ca suntem niste salbatici civilizati de romani, turci, unguri sau slavi.
- Din pacate acest curent negativist a cuprins o mare parte din societatea romaneasca iar ascunderea dovezilor trecutului a evenit un scop pentru o intreaga pleiada de organisme si organizatii care se simt "atacate" de circulatia informatiilor pe aceasta tema - evolutie care acum, in era informaticii, nu mai poate fi stopata iar dovezile trecutului nu mai pot fi ascunse ca pana acum 100 de ani. Aceasta directie de discutie tine mai mult de propaganda "motivata" de frica de adevar a unor centre de putere care au nevoie de o masa sociala de manevra, ignoranta, lipsita de informatii, eventual indreptata spre dogmatism religios.
- A treia directie de dezvoltare a discutiei este aducerea de dovezi din surse verificate asupra unei istorii uitate, ignorate , neglijate de societatea academica actuala , pentru popularizarea si constientizarea unui trecut care ne este ascuns de mediocritatea si lipsa de curaj a unor indivizi care nu fac deosebirea dintre discutia stiintifica si propaganda. Sunt lucruri si fapte trecute, care nu pot fi sterse si ascunse la infinit, care definesc acest spatiu si populatia lui ca o componenta , ca o parte a unei civilizatii disparute - civilizatie care se pare ca detinea o stiinta mult peste cea actuala , civilizatie care stia sa coopereze pe spatii imense - din Europa si Asia pana in Africa si America de Sud - civilizatie din care si noi am facut parte.
Castigul pe o astfel de discutie este imens - ganditi-va numai la posibilitatea unor constructii de piatra pe princiipiile care au facut ca sa existe piramidele, Phanteonul, sculpturile din Insula Pastelui sau imensele statui din Asia, ganditi-va la posibilitatea reproducerii aliajului din care e facut obeliscul care nu rugineste in India de mai bine de 2000 de ani sau la multe alte realizari ale anticilor.
Si e normal sa dezvoltam aceasta discutie cu ceea ce avem aici, langa noi si la indemana - istoria si realizarile strabunilor.
Octasim

Indianul
********
********

Mesaje: 9
Data de inscriere: 30/10/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Indianul la data de Vin Ian 22, 2010 12:26 am

ganditi-va la posibilitatea reproducerii aliajului din care e facut obeliscul care nu rugineste in India de mai bine de 2000 de ani sau la multe alte realizari ale anticilor.
Avem si noi un cui dacic care nu rugineste pare-mi-se analizat in Republica Moldova sau la Moscova nu mai retin exact...

edit:uite un articol gasit la prietenii nostri de la Enciclopedia Dacica:
http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/dacia.8m.net/Diverse/Cuiul_dacic/cuiul_dacic.html

ubernec iulian

Mesaje: 70
Data de inscriere: 09/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  ubernec iulian la data de Vin Ian 22, 2010 3:25 am

calator astral a scris:
Asta e Adevarul curat.
Curat ca si limba noastra neo-ROMANA si Latina (Latina e o regiune din jurul Romei!), colonii ROMANI ne-au lasat LIMBA si TOATE obiceiurile stramosesti (Colindul,Plugusorul,Sorcova,Calusarii,Martisorul......etc...TOT !).

mda...

cineva ne spunea asa: ''dupa ce iti dai seama ca esti prost, mai coboara pe scara cateva trepte''...!


ler iulian

ubernec iulian

Mesaje: 70
Data de inscriere: 09/11/2009

Geţii Aria Geea Terra Daci etc

Mesaj  ubernec iulian la data de Vin Ian 22, 2010 3:29 am

mik15 a scris:d-le ubernec, multzumesc de informatzii, nu stiam ca-s prin derivare genetica tatal coparticipativ al lumii asteia.oricum, si daca as fi, ce daca si ce mare lucru?


este interesant ce spuneti...

ubernec iulian

Mesaje: 70
Data de inscriere: 09/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  ubernec iulian la data de Vin Ian 22, 2010 3:32 am

octasim a scris: Dar nu putem ignora multe alte centre de civilizatie ale caror urme se vad , pentru cine are ochi sa le vada , pe tot cuprinsul pamantului - in China, in America de Sud, in Insula Pastelui, in Egipt, in Grecia etc etc.

Octasim


Bineinteles, toate au aceeasi melodie, si in aceeasi h2ora 1 doi c-asa-i Hora pe la noi'.
Adica vreau sa spun, ca centrele acelea civilizate la care te referi au aceeasi Baza.

Aberatia de mai sus ''Bineinteles, toate au aceeasi melodie, si in aceeasi h2ora 1 doi c-asa-i Hora pe la noi'. '', eu am scris-o. ratia lui ra, ca tot il divinizeaza anticii boo astia' de milenii.


ler iulian

Minnie
********
********

Mesaje: 103
Data de inscriere: 30/10/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Minnie la data de Vin Ian 22, 2010 9:08 am

Poate ca exista o civilizatie (unica) ancestrala, din care sa fi derivat toate celelalte civilizatii cunoscute azi, poate ca nu. A pretinde ca un anumit obicei e strict mostenit de la romani sau de la daci, si nu de la altii, sau ca e mai putin original (autentic) decat alt obicei... mi se pare un enunt de natura exclusiva bazat pe suficienta celui care il formuleaza.

Daca veti citi cu ochi critic legendele diverselor popoare, veti vedea ca acelasi moment e sarbatorit in mai multe locuri de pe glob, nu neaparat adiacente din punct de vedere geografic. Forma in care a supravietuit (evoluat) sarbatoarea respectiva, difera de la o regiune la alta, dar, in esenta este aceeasi.

De exemplu, solstitiile. Si echinoctiile. Si sarbatoarea recoltei. Si diversele traditii care presupun impacarea omului cu natura inconjuratoare. Sau evenimente care au marcat istoria (comete, cutremure, potop...) care au supravietuit in legende.

Eu va propun sa cautati elemente comune pentru urmatoarele traditii populare:
- traditiile romanesti
- traditiile dintr-o tara germanica (Suedia, FInlanda... nordul Europei)
- traditiile grecesti
- traditiile dintr-o tara latina (Italia, sudul Frantei, Spania... sudul Europei)
- traditiile din Africa neagra
- traditiile din Asia (China, Japonia, Mongolia, Siberia chiar)
- traditiile din Asia de sus-est, Oceania si Australia (traditiile aborigene)
- traditiile din America Latina (din nou, cele ale nativilor, nu cele importate)

Daca cititi cu rabdare si atentie, se poate desprinde elementul autentic, autohton, de cel suprapus in Evul Mediu. Si, daca va uitati cu atentie, veti vedea ca exista sarbatori comune. Dar, dupa ideile formulate de unii din antevorbitorii mei, asta ar insemna, de exemplu, fie ca asiaticii din est au ajuns in spatiul european si si-au impus traditiile, fie ca europenii au colonizat Asia de sud-est si si-au impus traditiile. Ceea ce, daca stam sa ne gandim la tipologia populatiei din cele doua regiuni, e destul de greu de crezut.

Si atunci? Si atunci, cel mai sanatos dupa parerea mea e sa admitem ca anticii isi organizau viata dupa evenimente astronomice, si in armonie cu natura, si aceste idei au supravietuit pana in zilele noastre sub diverse forme.

octasim
********
********

Mesaje: 233
Data de inscriere: 30/10/2009
Varsta: 110
Localizare: Bucuresti

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  octasim la data de Vin Ian 22, 2010 10:27 am

Unul dintre cele mai naucitoare exemple de cooperare-transfer a traditiilor este ... naiul.
"Naiul" instrument popular romanesc , dus la cote de armonie absoluta de maestrul Gheorghe Zamfir este si instrumentul popoarelor vechi din America de Sud. Coincidenta sau transfer de cultura ? Nu vom sti poate niciodata...
- Numai ca mergand pe ideea populist-ziaristica (idee perfect justificata de managementul informatiei practicat de editura "Obiectiv" Craiova, editura de prestigiu care publica textele emise de coforumistul Ubernec) punem accent pe propaganda punand concluzia (romani , popor primordial ) inaintea dovezilor si demonstratiilor stiintifice.
Este foarte corect sa aducem dovezi istorice incontestabile sau macar pertinente pe subiect. Dar sa lansam concluzii pripite, zic eu, in acest moment , nu face decat sa irite o buna parte a societatii, nu numai nepregatita sa renunte la "adevaruri traditionale" , dar nici macar inclinata sa citeasca si altceva decat "linia traditionala".
Ori primul pas intr-o demonstratie este expunerea ipotezelor de lucru, a dovezilor care pot constitui subiectul problemei.
CONCLUZIA ... trebuie sa mai astepte. Nimic nu se face peste noapte...
Octasim
.
As fi nespus de bucuros daca cineva a inteles expunerea din cartile domnului Deaconu. Ma refer la demonstrarea incifrarilor pe care domnia sa le-a facut in cartile sale , demonstrati care l-au dus la concluziile postate de colegul nostru forumis. bia atunci putem discuta pe ceva cu adevarat concret si stiintific.
Altfel nu facem decat sa dam dreptate unui savant roman ... pe care nu-l intelegem , dar ne place ideea din finalul demonstratiei sale, si drept urmare postam paragrafe intregi din cartile sale. Ceea ce tot mediocritate si ignoranta se cheama.

mik15
********
********

Mesaje: 42
Data de inscriere: 02/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  mik15 la data de Vin Ian 22, 2010 10:44 am

nu sint istoric, si deci nu pot sa ma pronuntz in cunsohtintza de cauza.acuma, ca parere, se pot vedea la nai mai multe situatzii-fie transfer, si atunci avem niste tipi care l-au carat de ici-colo, si daca socotim ca cel mai lesnicios mod de transport in antichitate era pe apa, poate au fost ceva neam de marinari, fie ca , in locuri diferite, s-a nascut aceashi idee, cu variantele ei-sau, poate si mai plauzibil, a fost un fenomen mixt.

acuma, nu vreau sa depreciez ideea de nai, da pin la urma ii un lemn in care se sufla,parca nu pare incorecta ideea ca vun careva, mai nascocitor, ici si colo in lumea aia antica, sa fi suflat intr-un lemn gol.sigur, e o distantza pin la naiul din zi de azi, dar toate incep cu pasl dintii.

iata aci o scurta istorie a naiului.

http://www.preda-panflute.ro/ro/history.html

calator astral

Mesaje: 30
Data de inscriere: 20/01/2010
Localizare: exil, virtual la : http://www.youtube.com/octogonarul

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  calator astral la data de Vin Ian 22, 2010 1:18 pm

Poate ca nu sînt chiar asa prost cum ma descriu unii...
Oricum, multumesc rationalului octasim, care afirma, pe buna dreptate :
"pozitia prezentata de "calatorul astral" - din pacate este si "pozitia oficiala a celei mai mari parti ale lumii academice" si a societatii romanesti."
deci aceasta este pozitia OFICIALA si MAJORITARA a lumii academice, cîti dintre voi sînteti academicieni ?!
acum sa raspund la cererea lui minnie ( "Eu va propun sa cautati elemente comune pentru urmatoarele traditii populare:
- traditiile romanesti"
)
Si am ales pentru acest raspuns cîteva obiceiuri stramosesti,asa cum sînt ele oficial descrise de wikipedia - traditii din România :
Foarte documentata, wikipedia împarte aceste traditii-obiceiuri în trei categorii,care puncteaza existenta Umana:
Naşterea la români, Nunta la români, Moartea la români
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Tradiţiile naşterii la români

Ursitoarele
Ursitoare ţinând copilul in braţe. Credinţa în ursitoare, în puterea lor de a croi soarta fiecărui om, a fost şi mai este încă răspândită şi înrădăcinată în sânul poporului român, ea fiind moştenită de la romani.

Sunt 3 aşa numite zâne care vin în nopţile fără soţ (3, 5, 7) din prima săptămână de viaţă a copilului nou-născut şi-i menesc soarta. Se zice că în timpurile străvechi, aceste ursitoare erau văzute şi auzite cum ursesc de către moaşele, care -- în aceste zile -- privegheau nou-născuţii, pe mamele acestora şi chiar de părinţii copilului. Din păcate, pentru că moaşele au destăinuit acest secret, în zilele noastre ele nu mai au acest dar.
________________________________________________________________________________
NUNTA
Traditii Romanesti asemanatoare cu cele latine - La fel ca si la romani,casatoria este precedata de logodna ("sponsalia").
________________________________________________________________________________

Cultul funerar

Ceremoniile de înmormântare sunt moştenite de la romani. Aceştia puneau în faţa casei unde exista un mort un chiparos, copac ce nu mai putea imboboci după ce a fost tăiat. Coloniştii romani din Dacia nu au găsit acest copac şi obiceiul a fost uşor modificat, folosindu-se, în regiunile de munte, un brad, iar în cele de câmpie un pom. Pomul de înmormantare reprezintă doar una dintre ipostazele sub care se regăsesc anumite prezenţe vegetale de mare importanţă în viaţa românului. Acest lucru este dovedit de apariţia constantă a bradului în cadrul tuturor riturilor de trecere.
_________________________________________________________________________________

Dacă cei din familie nu mai au lacrimi, dacă acestea le-au secat, angajează ca şi strămoşii lor romani o bocitoare. În caz că nu doresc aceasta, mortul este bocit de soţie, de nepoate sau de femeile din sat. Dacă omul bolnav trage să moară familia cheamă preotul care îi face o slujbă de maslu, îi citeşte din carte, din Biblie, pentru ca sufletul să iasă mai uşor din corp.
_________________________________________________________________________________

alte obiceiuri ROMANE :
Capra
Capra a fost socotita de romani ca animalul care da semne daca vremea va fi buna sau rea. Jocul "caprei" (omorarea, bocirea , inmormantarea, invierea) la origine a fost, desigur, un ceremonial grav, un element de cult. in cadrul sarbatorilor agrare jocul a devenit un ritual menit sa aduca rodnicie anului care urmeaza, spor de animale in turmele pastorilor, succesul recoltelor - invocat si evocat de boabele care se aruncau de gazda peste cortegiul "caprei".
_________________________________________________________________________________________________________________________

restu le cunoasteti, calusarii, martisorul,etc....sînt mii de exemple,inclusiv regionale,deci pt mine subiectu este închis,nu prin agresivitate îti impui punctul de vedere, mai ales daca se adevereste,asa cum pe buna dreptate a afirmat octasim, ca acest punct de vedere este MAJORITAR la acedemicienii si istoricii nostri.

calator astral

Mesaje: 30
Data de inscriere: 20/01/2010
Localizare: exil, virtual la : http://www.youtube.com/octogonarul

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  calator astral la data de Vin Ian 22, 2010 1:21 pm

aaa...am uitat sa precizez ca Plugusorul nu vorbeste de Traian Basescu cînd povesteste ca " s-a sculat mai an badica Traian"....

octasim
********
********

Mesaje: 233
Data de inscriere: 30/10/2009
Varsta: 110
Localizare: Bucuresti

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  octasim la data de Vin Ian 22, 2010 3:08 pm

Daca o sa ai rabdare si ai sa cantaresti argumentele ai sa vezi ca in filmele postate initial lal acest subiect e vb de izvoare istorice datate la peste 2500 de ani (540 i.e.n.)
Traditiile de care vb tu sunt izvoare transmise pe cale orala, viciate de traditiile importate de la invadatori in cei 2000 de ani ... de la "Tata Traian" de atunci la "tata Traian" de azi, si din pacate nu se pot compara ca valoare cu scrierile lui Strabon sau Herodot.
De aceea indiferent de interpretarea moderna a traditiilor stravechi si indiferent de "pozitia lumii academice" ... prima atestare a unei civilizatii dezvoltate pe aceste locuri ramane tot cu 540 de ani inainte de Hristos, pe timpul reginei dace TOMIRIS (TOMIS). Iar acest fapt istoric nu mai poate fi nici ascuns, nici infirmat ca pana acum.
Asa ca dragul meu "calator astral" odihnete-ti ochii pe filmele recomandate mai sus ... si apoi mai vorbim , argumentat.
Octasim
.
P: S - Calator astral - bine ai revenit intre noi si in discutiile spumante cu care ne-ai obisnuit. Sper ca de data asta sa propui argumente pertinente si sustinute stiintific, nu numai fragmente din propaganda oficiala. Succes.

calator astral

Mesaje: 30
Data de inscriere: 20/01/2010
Localizare: exil, virtual la : http://www.youtube.com/octogonarul

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  calator astral la data de Vin Ian 22, 2010 9:48 pm

îti multumesc octasim Smile
ma bucur ca te regasesc, am lasat un mesaj dupa incidentele de la octogonul.myforum (care a explodat, dar aminteste-ti ca am prevazut implozia si scindarea Forumului,era inevitabil....prea mari orgolii si prea putina autoritate,unii s-au erijat în cenzori,experienta nu trebuie repetata si aici, totul tre' sa fie deschis si într-un spirit de "gentelmeni" care se respecta si îsi schimba ideile.): "un singur Om de valoare aveati, si p-ala l-ati matrasit : octasim." Deschide Forumul, octasim.
eu ma angajez sa fiu elegant si promit ca voi contribui activ la ridicarea temperaturii pe acest forum democratic accesibil tuturor.
bineînteles ca am ales calea "oficiala" tocmai pentru a provoca o scurta interventie care sa aduca discutia la adevaratul subiect (ascuns) al topicului : ce este cu aceasta legendara SOCIETATE MATRIARHALA care o perioada a tinut muntii nostri ? Am unele informatii,contradictorii cu teoria prezentei "decilor", se pare ca chiar SARMISEGETUZA ar avea niste subterane misterioase care ar fi opera acestor "amazoane" autohtone care aveau o regina (preoteasa) în vîrful piramidei.
Poate ai unele informatii, se pare ca constructiile megalitice din Bucegi semnalate de Ruzo au o poveste departe de daci si Dacia.
Care stie ceva e rugat sa ne informeze si pe noi, profanii în descoperiri arheologice secrete.
Un week-en placut tuturor.

Moira
********
********

Mesaje: 14
Data de inscriere: 06/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Moira la data de Sam Ian 23, 2010 3:11 pm

Calator astral: Fara indoiala, dupa cum s-a si precizat, la inceputul forumului, de catre toti colegii din administratie si de multi vizitatori, intentia este de a scrie, de a impartasi informatii, de a furniza idei noi si interesante, de a colabora la proiecte comune (acolo unde acestea se vor concretiza) etc. in cel mai bun spirit de etica, eleganta, apreciere si respect reciproc. Si ma bucur ca ai inteles si ca esti de acord cu aceasta pozitie.

Ceea ce mai precizam, si aici ma repet - pentru ca am o vina ca am tot scris pe aceasta tema - este apelul la argumente stiintifice si dovezi: documente, studii, cercetari, situri arheologice, obiecte si demonstratii concret verificabile atunci cand facem afirmatii de orice tip.
Inclusiv despre subterane la Sarmizegetusa sau in orice alta parte, accesorizate sau nu cu amazoane. Cine spune? Unde? Cand? Cum sustine? Ce dovezi exista? etc.
Au existat amazoane in zona Pontului Euxin, posibil sa fi existat si in alte zone.
Fara suparare, dar hai sa spunem in forma: "Eu am aflat din sursa X, argumentata prin Y si Z...ca s-a intamplat sau a existat faptul / fenomenul W".
Succes!

octasim
********
********

Mesaje: 233
Data de inscriere: 30/10/2009
Varsta: 110
Localizare: Bucuresti

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  octasim la data de Lun Ian 25, 2010 8:55 am

Pt Calatorul Astral.
Nu matriarhatul am vrut sa-l subliniez in ceea ce am scris si nu asta e subiectul adevarat al topicului.
Atat in filmul prezentat mai sus cat si pe "Columna lui Traian" este prezentat un adevar istoric uitat ... si efectele lui in perioada actuala. Forta stramosilor , stiinta si cunoasterea la care au ajuns, toata viata lor exprimata prin acel "cei mai viteji si mai drepti dintre traci" se bazeaza pe unitatea si respectul semenilor indiferent de ... natura semenului.
Atat pe Columna cat si in descoperirile istorice ulterioare femeile dace erau egale cu barbatii - luptau alaturi de ei , traiau alaturi de ei , invatau alaturi de ei si aveau aceleasi drepturi (conducerea regatului dacic de catre TOMISIS arata ca drepturile femeilor dace mergeau pana la rangul suprem de conducator - cu tot ceea ce inseamna acest atribut social - incredere , autoritate etc etc ).
Am renuntat la aceasta forta data de egalitate, de celula familiei, de dreptul oricarui suflet dac de a-si apara casa, copiii , neamul , tara, sub presiunea migratorilor. In sud sub presiunea culturii musulmane-islamice , iar in nord sub presiunea migratorilor asiatici. Misoginismul practicat si azi la nivelurile cele mai inalte nu face decat sa sublinieze nu "traditia strabuna" in care barbatul comanda si femeia se supune - cum le place unor pacalici actuali sa se laude , ci reprezinta exact distantarea de traditia strabuna, gradul de frica care care caracterizeaza mediocritatea (si aici Moira poate explica mai bine cum frica se traduce prin "autoritate" mascata in axiome de genul "eu sunt barbatul" ). Nu doresc acum sa dezvolt subiectul religios al "femeii care se supune barbatului pentru implinirea cuvantului domnului" - dar e clar ca sute, mii de ani de indoctrinare religioasa si-au avut rostul lor in aceasta evolutie a societatii umane.
Revin la tema dacica a femeii. Una din cetatile din M-tii Orastiei se numeste Fetzele Albe... Numai ca , neoficial, exista teorii ale istoricilor care indica aceasta cetate ca fiind cetatea FETELOR ALBE , a fetelor imbracate in alb , al vindecatoarelor, al detinatoarelor unei stiinte stavechi care isi desavarseau educatia in acea cetate. Si atunci deja lucrurile isi schimba valoarea logica si se pot interpreta altfel. Iar cine a fost la Sarmisegetuza si a cunoscut femeile din satele de pe varful muntelui ... stiu la ce ma refer.
Inchei cu o fraza intalnita "accidental" in cartile domnului PC. spusa de Balaiul - "femeile ne cunosc atat de bine pe noi barbatii pentru ca au avantajul de a ne studia timp de 9 luni cat sunt insarcinate" (fraza e reprodusa din memorie dar asta e snsul in care a fost scrisa). Sa mai subliniez ca "mama" sub sensul de "mama Pamant" a fost scoasa din toate discutiile filozofice desi ... datoram totul planetei care ne da totul, inclusiv viata (desi "sfanta treime" - concept religios - are acelasi caracter misogin , trei barbati ). Dar nu vreau sa intram in "discutii religioase"... nu merita efortul.
Intrebarea ramane insa - " Cui ii e frica de de femei, de puterea lor creatoare , de implicarea lor egala in dezvoltarea societatii, de adevarata traditie dacica ? "
Discutia ramane deschisa.
Octasim

Moira
********
********

Mesaje: 14
Data de inscriere: 06/11/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Moira la data de Joi Feb 04, 2010 12:45 pm

O expozitie interesanta la New York: "The Lost World of Old Europe" sub egida Institutului pentru Studiul Lumii Antice (http://www.nyu.edu/isaw/)

http://www.nyu.edu/isaw/exhibitions/oldeurope/burningquestions.html

misodor

Mesaje: 85
Data de inscriere: 10/11/2009
Varsta: 45
Localizare: São Carlos/SP/Brasil

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  misodor la data de Dum Feb 07, 2010 2:58 pm

Nu mă amestec în polemica voastră, pentru că sunt, în mare măsură, pe dinafară de subiect, mă ocup cu alte chestii în viaţa asta interesantă. Nici n-am să înjur pe nimeni, că nu e frumos şi nu vreau să pătez obrazul forumului "Neînfrânţilor". Cu toate acestea, când un om care se pretinde "'telectual" vine şi dă cu secreţia în Phaseolus vulgaris, trebuie adus înapoi din "călătoriile lui astrale" şi repus în terapie. Cum e percepţia aia fără "obect", cu Dacia care e doar legendă, domnu' .... ăăăă, scuzaţi, nu v-am reţinut ultimul diagnostic? Să vă bucuraţi de ea, dar s-o ştim şi noi, dacă e în interesele etnice? Nu de alta, dar când a măcelărit sârbii în propriul leagăn al civilizaţiei, Kosovo, nenea Sam tot pe legende din astea s-a bazat. Nu ne-am mira, ca peste un anumit interval cacademicieni din ăştia care emit teorii cap-compas "nu a existat nimeni înainte de noi" să se murdărească şi cu ceva Nobel la guriţă, pentru că, de, o istorie spală pe alta. Şi, cine ştie, poate te cheamă pe la universităţile lor să le povesteşti cum e cu legenda Herodot sau cu legenda Dio Cassius (că nici ăştia n-a ezistat, e doar legende). În ceea ce mă priveşte, îţi doresc succes, şi când s-o termina cutia aia, nu uita să te duci să-ţi de alta că e compensat.

calator astral

Mesaje: 30
Data de inscriere: 20/01/2010
Localizare: exil, virtual la : http://www.youtube.com/octogonarul

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  calator astral la data de Lun Feb 08, 2010 2:45 pm

misodor a scris:Nu mă amestec în polemica voastră, pentru că sunt, în mare măsură, pe dinafară de subiect, mă ocup cu alte chestii în viaţa asta interesantă. Nici n-am să înjur pe nimeni, că nu e frumos şi nu vreau să pătez obrazul forumului "Neînfrânţilor". Cu toate acestea, când un om care se pretinde "'telectual" vine şi dă cu secreţia în Phaseolus vulgaris, trebuie adus înapoi din "călătoriile lui astrale" şi repus în terapie. Cum e percepţia aia fără "obect", cu [b]Dacia care e doar legendă, domnu' .... ăăăă, scuzaţi, nu v-am reţinut ultimul diagnostic?[/b] Să vă bucuraţi de ea, dar s-o ştim şi noi, dacă e în interesele etnice? Nu de alta, dar când a măcelărit sârbii în propriul leagăn al civilizaţiei, Kosovo, nenea Sam tot pe legende din astea s-a bazat. Nu ne-am mira, ca peste un anumit interval cacademicieni din ăştia care emit teorii cap-compas "nu a existat nimeni înainte de noi" să se murdărească şi cu ceva Nobel la guriţă, pentru că, de, o istorie spală pe alta. Şi, cine ştie, poate te cheamă pe la universităţile lor să le povesteşti cum e cu legenda Herodot sau cu legenda Dio Cassius (că nici ăştia n-a ezistat, e doar legende). În ceea ce mă priveşte, îţi doresc succes, şi când s-o termina cutia aia, nu uita să te duci să-ţi de alta că e compensat.

Domnule,
Question de ce atîta animozitate pentru o simpla fraza fara vreun subînteles?! Uitati, eu fac abstractie de forma interpelarii si ,foarte respectuos, va raspund la obiect:
-Aratati-mi un singur document contemporan Daciei care sa ateste existenta acestui STAT.-Aratati-mi o singura inscriptie sau o singura marturie scrisa în limba daca.
-Aratati-mi un singur loc din Tara care sa ascunda vestigii arheologice ale vreunui orasel Dac, un simplu orasel cu doua-trei strazi si cîteva case...
Personal cred ca Dacii au fost localizati exclusiv în Nordu Olteniei si o mica parte din Carpatii Meridionali.Pîna si vestigiile de la Sarmisegetuza Regia NU le apartin.
Closca cu puii de Aur NU le apartine.
E trist sa constatam ca Originile noastre adevarate, de coloni Romani, ramasi în Carpatii înconjurati de barbari,sînt denigrate sau insuficient mediatizate,desi se stie ca "Toti Românii de la Râm (Roma)vin!".
Toate traditiile noastre sînt exclusiv Romane.
Limba si Caracterul National.
Sîntem Latini.

Dada

Mesaje: 15
Data de inscriere: 18/12/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Dada la data de Lun Feb 08, 2010 3:47 pm

Magistre

daca vrei documente iti recomand calduros sa citesti Fontes Historiae Daco-Romanae (Izvoarele Istoriei Romaniei) din scoarta n scoarta. Si daca nu ai incredere in traducerile facute de specialisti (cf. principiului Traduttore traditore!) insist sa le citesti direct in greaca si latina (limbile in care au fost scrise respectivele documente.
Inscriptia in limba daca pe care o cauti nu stiu la ce iti va folosi dar cred sincer ca arunci cu pietre in apa ca sa vezi cercurile. de peste 100 de ani despre limba daca se fac presupuneri nu pentru ca nu s-ar cunoaste nimic despre ea ci pentru ca neavand un text sigur care sa ii apartina nimeni nu are curajul sa i scrie glosarul. Daca te chinuie talentul si ai si vreme fa o paralele intre Inelui de la Erezovo, inscriptia de la Sarmizegetusa si cele 200 de cuvinte de baza din limba romana a caror etimologie nu este a nimanui dintre cei cu care limba romana a avut contacte si/sau schimburi. Dar imi pare mie ca bati apa-n piua. Cam la fel ca in cazul oraselor dacice. Pai stii domnia ta ca la sarmizegetusa si la costesti existau drumuri pavate, canalizare? ca existau peste 40 de cetati si dave in toata dacia care aveau un caracter ambivalent adica erau si cetati si resedinte ale unor sefi deloc sarantoci? desigur daca ai gand orasele orientale, grecesti si romane cele dacice par nesemnificative dar daca le compari cu cele celtice sau germanice avem valoare. oricum o civilizatie nu se masoara numai prin gradul de urbanizare. cazul celtilor e elocvent. iar dacii nu fac exceptie.
despre localizarea acelorasi daci in exclusivitate in nordul olteniei personal cred (ca vad ca vii cu credinta la discutii) ca habar nu ai despre ce vorbim. ca sa nu mai crezi ci sa incepi sa stii sigur ar trebui sa citesti despre intinderea si amplitudinea civilizatiei dacice care, spre evidenta dumitale necunostinta de cauza se intindeau din moesia si pana la izvoarele vistulei. mii de istorici, straini si romani, au batut aceasta chestiune in cuie. e cam greu sa vina un neica nimeni sa se puna curmezis pe motiv ca asa crede si cu asta sa modifice istoria. sigur trebuie ceva competente pentru asta. le aveti?
colonii romani de care faci cu atata osardie pomenire sunt importanti in demografia daciei romane dar intr o masura comparabila cu elementele autohtone. presupun ca e inutil sa va mai amintesc ca dupa retragerea aureliana (cand din dacia au plecat chinezii, coreeni, sirienii si maurii dar au ramas latinii)teritoriul provinciei a fost ocupat de dacii carpi (care ii asimilasera pe costoboci in prealabil) si de popoarele germanice ale gotilor. care ne au latinizat de ne a iesit pe nas.
mai presupun ca nimeni nu are interesul sa sufle o vorba de latinizarea (pe un font existent deja desigur) secolelor XVIII-XIX, cand limba romaneasca a suferit numeroase modificari ce au dus la constructia actuala.

e usor sa ti bazezi afirmatiile pe credinte. asa s a nascut religia. cand primul fraier s a intalnit cu primul prost. unul credea si alalalt nu avea chef de munca.
pana te mai documentezi indraznesc sa zic ca orice purism rasial (ca om fi daci pur sange sau latini sadea e futere de vant.

dada

CIVIS ROMANVS NATVS DACVS
www.enciclopedia-dacica.ro

calator astral

Mesaje: 30
Data de inscriere: 20/01/2010
Localizare: exil, virtual la : http://www.youtube.com/octogonarul

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  calator astral la data de Lun Feb 08, 2010 4:47 pm

Cine intra în discutie ca musca-n posterioru calului?
Dada.
Dada care nu a postat absolut NIMIC pe acest Forum, ci a venit numai sa "dea piept cu spionu"....
Very Happy
Din scurta corespondenta, dincolo de agresivitate si atitudinea celui care "da lectii incultilor", retin aspectele urmatoare:

Inscriptia in limba daca pe care o cauti nu stiu la ce iti va folosi
-pai ce Stat e ala fara Scriere?! cum organizezi o Societate, pîna si scrierea primitiva cuneiforma e o marturie importanta, dar dacii nu au lasta nicaieri nici un rînd, o mica fraza, doar "Decebalus per Scorillo" care e o inscriptie LATINA.
dar cred sincer ca arunci cu pietre in apa ca sa vezi cercurile.
-foarte interesant...dezvolta aceasta ipoteza. în ce scop si din partea cui as fi primit aceasta misiune?§
de peste 100 de ani despre limba daca se fac presupuneri nu pentru ca nu s-ar cunoaste nimic despre ea ci pentru ca neavand un text sigur care sa ii apartina
-pai exact asta spuneam si eu....iar dumneata negai (!).
Daca te chinuie talentul
-no comment, se vede nivelu.
Dar imi pare mie ca bati apa-n piua.
-gratuit, nici un scop informativ, nejustificat, cuvinte...
daca ai gand orasele orientale, grecesti si romane cele dacice par nesemnificative
-nesemnificative...exact asta spuneam si eu, unde e problema?! nesemnificative la nivelul microspului electronic, da.
oricum o civilizatie nu se masoara numai prin gradul de urbanizare.
-deci implicit recunosti ca as cam avea dreptate....

Hai sa numai umflam mitul Daciei si sa recunoastem influenta MAJORA a Romei.

Dada

Mesaje: 15
Data de inscriere: 18/12/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Dada la data de Lun Feb 08, 2010 6:57 pm

calatorule printre vise

nu am nici timp si nici placere sa schimb replici ieftine cu nimeni. am postat ce am postat doar ca o replica la aroganta si emfaza nejustificata pe care ai abordat-o in discutie.
dar daca tot am intrat in discutie as vrea sa mi probezi o parte din afirmatii, si nu spun asta ca sa dau piept cu spionii ci mai degraba cu prostia unora care exploateaza bombastic unele (inca) necunoscute ale istoriei.
Cine a zis ca dacia a fost stat? daca a fost care sunt bazele acestui stat? care este definitia acceptata a unui stat, nu unul modern ci unul de secol I a. Chr?
daca stii raspunsurile la aceste intrebari poate te mai linistesti.

iti intemeiezi peroratia pe lipsa unor scrieri in limba dacica fara sa iei in calcul dovezile indirecte:

Epigramistul Martial (40-104 d.Hr.) scrie ca Cezar, la un moment dat, "desface ordinele asternute pe pergament de capetenia dacilor"- verba ducis Daci chartis mandate resignas-- de unde rezulta ca analfabetul de dac stia scrie.
Presupun, mai mult sau mai putin intemeiat ca episodul cu ciuperca scrisa trimisa lui Traian de aceiasi analfabeti daci nu se pune.
Pentru vremea respectiva insa analfabetismul nu era ''semnul infailibil al unei subdezvoltari''si nici una din cauzele acesteia. Se putea ajunge la un grad suficient de inalt de dezvoltare fara a simti nevoia scrisului, societatea dacica in ansamblul ei fiind o dovada elocventa a acestui lucru. Contactele cu lumea greaca si romana,stadiul dezvoltarii sociale, economice si culturale, angrenarea in marile evenimente politice ale antichitatii europene de la Dunarea de Jos, au impus cunoasterea si folosirea scrierii in societatea dacica. Daca in vremea lui Burebista si imediat dupa el preponderenta era folosita scrierea greceasca, in secolul I d.Hr. preponderent, in scrierea dacilor, era alfabetul latin. Chiar daca in lumea dacica se cunostea scrierea, fireste, ea nu a fost niciodata la indemana oricui. Exemplele de folosire a scrierii sunt rare, cele pomenite in izvoarele literare se refera la conducatori, iar descoperirile arheologice in acest domeniu sunt aproape in totalitate la Sarmizegetusa. Scrierea a ramas, la daci, un apanaj al curtii regale si al marii preotimi. vezi si vasul de la Buridava.
Dincolo de acestea daca mi spui ca ridicarea cetatilor dacice s a facut fara matematica si fara scriere (vezi blocurile insemnate cu litere) atunci chiar pierdem vremea. Deocamdata nu avem DESCOPERIRI de texte scrise iar asta e alta problema, istoria se rescrie in fiecare zi, mon cher!

restul argumentelor pe car ele aduci sunt prea imbacsite ca sa ma apuc acum sa le periez eu. oricum raman la parerea ca sunt fortate si gaunoase, nerezistand la o analiza serioasa. mai adaug ca istoria e o stiinta cu principii metode si rezultate care convin sau nu pe cand calatoria printre stele pune accent pe fantezie.

dada

ps. imi intaresti parerea ca ai un nivel scazut de pregatire si dupa cum scrii. partea cu "numai umfla" ar trebui reformulata. o gramatica de clasa a V-a te-ar putea scoate din impas.

Dada

Mesaje: 15
Data de inscriere: 18/12/2009

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  Dada la data de Lun Feb 08, 2010 7:01 pm

Cat priveste cunostintele stiintifice ale dacilor zice Iordanes in Geticele. Acesta, scria: ''... Observand dispozitia lor (a dacilor) de a-l asculta in toate si ca ei sunt din fire inteligenti, i-a instruit in aproape toate ramurile filozofiei, caci el era in aceasta un maestru priceput. El i-a invatat morala, dezbarandu-i de moravurile lor cele barbare; i-a instruit in stiintele fizicii, facandu-i sa traiasca potrivit legilor naturii ...; i-a invatat logica, facandu-i cu mintea superiori celorlalte popoare; aratandu-le practica, i-a indemnat sa petreaca in fapte bune; demonstrandu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-a aratat mersul planetelor si toate secretele astronomice si cum creste si scade orbita lunii si cum globul de foc al soarelui intrece masura globului pamantesc si le-a expus sub ce nume si sub ce semn cele trei sute patruzeci si sase de stele trec in drumul lor cel repede de la rasarit la apus spre a se apropia sau indeparta de polul ceresc. Vezi ce mare placere ca niste oameni prea viteji sa se indeletniceasca cu doctrinele filozofice cand mai aveau putin ragaz de razboaie. Puteai sa-l vezi pe unul cercetand pozitia cerului, pe altul proprietatile ierburilor si ale arbustilor, pe acesta studiind cresterea si scaderea lunii, pe celalalt observand eclipsele soarelui si cum, prin rotatia cerului, soarele vrand sa atinga regiunea orientala este dus inapoi spre regiunea occidentala ...''
Dincolo de vesmantul sau naiv, textul oglindeste un tablou real, nu acela al unui intreg popor preocupat de astronomie, botanica, filosofie etc., ci al unei restranse categorii de invatati ocupati cu astfel de indeletniciri, nu ''intelectuali'' de meserie, ci preoti. Acesti preoti daci posedau si manuiau, pentru a-si spori autoritatea, un minimum de cunostinte stiintifice, bazate pe seculara experienta a poporului si pe contactul cu lumea greco-romana, in primul rand.
Datele oferite de Iordanes sunt completate insa si de alte izvoare literare (Dioscorides, de exemplu) precum si de descoperirile arheologice. Dintre acestea din urma, cel mai stralucit exemplu ramane marele sanctuar circular din incinta sacra a Sarmizegetusei. Dupa unele interpretari mai noi, altarul incintei, numit si ''Soarele de Andezit'', constituie un posibil cadran solar (astrolab).

octasim
********
********

Mesaje: 233
Data de inscriere: 30/10/2009
Varsta: 110
Localizare: Bucuresti

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  octasim la data de Mar Feb 09, 2010 8:46 am

Calatorulre Astral... faci o mare confuzie in afirmatiile tale. Dar cum te cunosc, cred ca o faci intentionat numai ca sa aduci in forum o discutie interesanta in care ceilalti aduc argmente "pro" solide, in timp ce domnia ta doar sustii subiectul cu argumente ...comerciale.
Deci sa nu confundam lipsa de interes a autoritatilor noastre cu lipsa dovezilor despre trecutul antic al acestor locuri. In alte state o piata antica , o mica asezare, o dovada cat de mica a trecutului este extraordinar de bine pusa in valoare - drumuri asfaltate, indicatoare, propaganda istorica si turistica , simpozioane internationle pe teme istorice etc etc.
La noi toate acestea nu exista decat in faza incipienta si de cele mai multe ori sustinute financiar de persoane particulare - pasionate de istorie.
Limba dacica - inexistenta ei este aprobata doar de cei care se informeaza exclusiv prin televizor. In cartea "Dacia Secreta" a domnului Adrian Bucurescu (ca sa dau doar un exemplu de arheolog) limba dacica, inscriptiile dacice, existenta unei culturi inchegate pe aceste meleaguri este dovedita cu probe incontestabile. De altfel in toata lumea academica exterioara cultura dacica este recunoscuta si predata in institutiile de invatamant.
MAI PUTIN LA NOI - unde dintr-un gest inexplicabil de umilinta intelectuala ... nu suntem capabili sa avem o pozitie oficiala pozitiva in acest sens.
Dar asta nu poate sterge niciodata dovezile istorice existente. E doar o forma trecatoare de vasalitate a intelectualilor nostrii fata de o ... presupusa "presiune externa". Numai ca acest instrument de comunicare numit INTERNET isi face datoria si face cunoscute aceste dovezi istorice pe care ... unii isi mai inchipuie ca le pot tine ascunse la infinit.
Localitati dacice - hai sa fim seriosi. Nu sunt exploatate si puse in valoare ... asta e altceva. Dar ele exista si vor exista pana cand un curent puternic de opinie va obliga autoritatile sa le puna in valoare , sa le furnizeze sumele necesare arheologilor care vor sa studieze aceasta civilizatie extrem de veche care nu este doar la Sarmisegetuza Regia si complexul de asezari de la Orastie ci si la Argedava, Alba Iulia, Cluj, Budapesta, cetatea de la Piatra Cravnii - ca sa amintesc doar asezarile dacice "oficial recunoscute". Dar ele sunt mult mai multe si insuficient studiate.
In final nu pot decat sa-ti multumesc pentru "opzitia constructiva" pe care o faci acestui subiect - chiar daca uneori este o "opozitie acida" , presarata cu sarea si piperul unei polemici umoristice - si iti urez succes in aducerea in forum a cat mai multe "dovezi" care sa conteste o evidenta clara - existenta unei culturi puternice, a unei civilizatii puternice , a unui stat DAC la nord de Dunare.
Octasim

misodor

Mesaje: 85
Data de inscriere: 10/11/2009
Varsta: 45
Localizare: São Carlos/SP/Brasil

Re: DACIA PREISTORICA - CINE AU FOST CU ADEVARAT DACII

Mesaj  misodor la data de Mar Feb 09, 2010 7:20 pm

E inutilă orice intervenţie, pe cât se pare, omul e decis să meargă pe mâna lui Alfa Romeo şi să uite de Dacia... Vorba lui Monteiro Lobato: "O naţiune se construieşte cu oameni şi cu cărţi". În cazul de faţă. lipseşte şi una, şi alta...

    Acum este: Sam Noi 22, 2014 2:49 pm